BĚH V ZIMNÍM OBDOBÍ

14.01.2021 13:20

Běh a sportování v zimě

Pro mnohé je pobyt venku v zimním období děsivou představou.

Někomu vadí samotný chlad, někomu že nastydne, někomu tma, někomu kluzký povrch.

Myslím, že základem je, nebýt na to sám. Mít s kým v tento čas vyběhnout. Budeš tak mít motivaci, důvod. Je důležité uvědomit si, že pobyt na čerstvém vzduchu, byť chladném až mrazivém, nemusí být nutně důvodem k nachlazení. Naopak při dodržování pár základních bodů, včetně vhodného oblečení, svou imunitu posilujete!

Zimní běhy by měly být rozumné délky. Dobu, kdy budete venku, byste měli být stále v pohybu. Po běhu se co nejrychleji obléct do teplého, tedy mít ještě něco na sebe, pokud domů ještě cestujete nebo skočit rovnou do sprchy a do suchého. Protažení může následovat klidně, až po tom.

Co na sebe – to záleží na rychlosti, kterou chcete běžet, tím maličko reaguji na výzvu „Nejrychlejší kilometr“, kdy se Vám možná osvědčí si na ten sprint vzít o vrstvu méně. Obecně platí, že si na běh oblékáte o 1-2 vrstvy méně, než byste měli normálně. Venku byste měli cítit mírný chlad, který zmizí, jakmile se rozběhnete. Důležitým doplňkem je čepice nebo čelenka, stejně, jako nákrčník. Pokud máte problém nadechovat se nosem a vydechovat ústy, je obzvláště důležité mít krytý krk, aby nedocházelo k podráždění průdušek.

Noční běžec by měl být vybaven čelovkou a reflexními prvky.

Při běhu na kluzkém povrchu je styl běžce maličko jiný, člověk se přizpůsobuje povrchu, dělá menší kroky, vyvažuje, takže se nedivte, že vás pak bolí svaly, na které nebýváte zvyklé nebo o nich třeba nevíte. Často je cítit tlak v kyčlích. To jak celé tělo pracuje na tom, aby nám to neuklouzlo.