JAK PŘEDCHÁZET CHUTI NA SLADKÉ a jak, když se chuť dostaví

02.02.2021 14:04

Důležitým bodem je pravidelná strava a pestrý jídelníček s dostatkem všech základních živin. Proto se doporučuje stravovat 5x – 6x denně. Vaše stravování musí získat pevný řád. Kdo se k jídlu přes den nedostane, rozhodně se večer vrhne na ledničku! Pokud nechodíš spát ve 21, zakončení stravovacího procesu 18:00 hodinou není také vhodné.

Je třeba konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, které obsahují vlákninu, jež má pozitivní vliv na pocit sytosti.

Jezte sacharidy jako součást komplexního jídla společně s tuky a bílkovinami. Jako celozrnné pečivo, kuskus, bulgur, brambory, ovesné vločky, zelenina a ovoce. Tyto vás zasytí a zmírní případnou chuť na sladké.

Upřednostňujte potraviny s vyšším obsahem bílkovin. Prodlužují pocit sytosti a chuť na cukry.

Pokud máte přes den problém se k pořádnému jídlu dostat, připravujte si krabičky. Nezajdete tak hladový do krámu a nezhřešíte.

Nakupujte najedený. Mějte seznam.

Vyhýbejte se podnětům, které ve vás vyvolávají chuť na sladké. Nenahlížejte do šuplíku s dobrotami. Nechoďte kolem cukrárny, pekárny. Nebo se tam aspoň nedívejte J

Nejezte z nudy. Nebloumejte bezmyšlenkovitě po kuchyni a nehledejte, co byste si dali. Popřemýšlejte o aktivitě, která by Vás zabavila.

Uvědomte si, kdy na vás chuť na sladké přichází. Můžou to být emoce, stres, zlozvyk jako třeba dortík ke kávě po obědě.

Řekněte svému okolí o svých cílech. Zamezíte tak mlsání kvůli návštěvě.

Vemte si žvýkačku.

Vyčistěte si zuby.

Pijte. Někdy je mlsná opravdu převlečená žízeň. Napij se a uvidíš, zda chuť na sladké přejde. Variantou je i dobrá káva.

Popřemýšlejte o stejné nutriční alternativě. Ovoce, mléčné výrobky (s vyšším obsahem proteinu), proteinové tyčinky, mussly tyčinky, vodová zmrzlina, cottage, rozinky, ořechy,…

Když už vás chuť na sladké přemůže, nebraňte se jí. Pokud jste milovníky sladkého, dopřejte si ho v rozumné míře. Je to lepší řešení než zůstat ve stresu a nakonec se přejíst. Cíleně si vyberte menší množství. Jezte pomalu, vychutnávejte, dlouho kousejte. Vybírejte si kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa.