JAK SI VYBRAT BĚŽECKÉ BOTY

12.04.2022 07:12

Ahoj holky,

Během posledních 14 dnů jsem byla zahalena několika dotazy na téma běžecká obuv.

A slíbila jsem, že se k tomu (již po několikáté) vyjádřím.

Na dotaz, hele Ivet a které jsou ty boty, co v nich běháš? Můžu odpovědět jedině: Není důležité, v jakých botách běhá Iveta, protože každý máme úplně jiné nohy, konstituci, tvar nohy, styl běhu a terén, na kterém se pohybujeme. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému.

Osobně doporučuji při vážnějším výběru bot navštívit specializovanou prodejnu, kde Vám změří míru došlapu. To jak pokládáte nohu. Zda máte došlap neutrální, na celou plosku nohy souměrně nebo máte tendenci našlapovat na malíkové hrany nebo, a to bývá častější případ, našlapujete vnitřní stranou nohy k sobě, což může vytvářet i pocit jistého šmajdání. Dysfunkce nohy, do kterých spadá i plochá noha, mohou být pak řešeny speciálně stavěnými botami nebo vložkami. A věřte, že taková maličkost Vám velmi vylepší styl běhu.

Velikost boty by měla být nejméně o číslo až 1,5 čísla větší, než je Vaše normální velikost. Ovlivňující je délka prstů, šířka prstů, vysoký nárt. Není nic horšího, než, když máte po každém běhu puchýř na koci prstů jak narážely na botu, která jim byla malá nebo puchýře mezi prsty navzájem, protože jste se narvali do příliš úzkých bot, o slezlých nehtech ani nemluvě. Boty těsné přes nárt, které zamezují proudění krve, nejsou také dobrým parťákem běžce.

Vybírejte boty, kde Vás netlačí žádný šev, nic nedře, nic neškrtí, které mají příjemné polstrování. Že se to rozběhá nebo si zvykneš, je nesmysl.

Významným údajem je objem naběhaných kilometrů. Na vyběhnutí jednou týdně na 5 km Vám stačí i boty z Lidlu.

Mezi zásadní patří, po jakém povrchu plánujete běhat. Tady trochu narážíme na otázku trailu a trialových bot, kdy běžec, který neběhá po asfaltu si myslí, že běhá trail a namísto silničních bot si kupuje trailové.

Silniční boty jsou vhodné pro běh jak po asfaltu, zpevněných cestách tak lesních cestách. Trailové boty si kupuje sportovec běhající po nezpevněných cestách, nerovném a kluzkém terénu, v horách a lesem mimo cesty.

Pro dámy se dnes dělají dámské typy bot, jsou užší a mají míru tlumení uzpůsobenou lehčí váze, aby nebyly zas příliš měkké.

Dělají se boty s tenkou podrážkou (např. INOV), boty s vyšší podrážkou, s menší či větší mírou tlumení,… vyšší tlumení odlehčuje kloubům, ovlivňuje míru poškození vazů a šlach, záněty achilovky, problémy se zády.

Zajímavý je ještě faktor techniky běhu. Zda běháte přes špičku nebo přes patu. O technice běhu zas někdy příště, nicméně přes patu by se běhat nemělo, takže při výběru boty zvažte, zda Vám obuv s lehce zvedlou patou nepomůže omezit takovéto došlapy.

Pro výběr bot je hromada faktorů, proto je nejlepší jít a vyzkoušet si je. Určitě poznáte, v kterých se nohy budou cítit jako v pokojíčku.

Osobně mám velmi dobré zkušenosti se značkou Adidas, na ty nenechám dopustit a nikdy mě nezklamaly. Vyzkoušeno bez zklamání : Nike, Under Armer, Mizuno, INOV (nesmrtelné, prodyšné, velký prostor pro prsty, časem se mé achilovce přestala líbit tenká podrážka a s tím spojené nárazy, ale možná to bylo těch 321 km za 10 dní naběhaných na Teribearu J)

Negativní zkušenosti mám se značkou Asics, jak kvalitně (ošoupání vnitřních materiálů během 2 měsíců používání a vyčnívající švy v oblasti prostředníčku a prsteníčku, které strhávaly nehty. Zřejmě se jednalo o nějakou konkrétní šarži neb se nám to s nákupem této značky stalo ve větší skupině opakovaně)

Hodně se teď na trhu objevuje značka HOKA nebo OK, někteří v nich běháte a myslím, že hodnocení je pozitivní. Sama nemám vyzkoušeno.

Přeji Vám šťastnou ruku při výběru. Ne vždycky znamená, že nejdražší bota je nejlepší, ale rozhodně se nevyplatí šetřit. Kdo naběháte za rok přes 1000km, už to chce botu dobrou, co Vám 1-2 sezony vydrží.

Iveta