Jíš správně?

05.04.2021 19:29

K jakým otázkám jsme se mohli během výzvy MOJE MALÁ VÍTĚZSTVÍ DOPRACOVAT?

1) PROČ NEHUBNU, KDYŽ SE DRŽÍM PLÁNU?
Akce byla koncipována univerzálně a možná potřebuješ individuální přístup.
Ale! Možná je to všechno jinak a ty bereš váhu jako ukazatel správnosti, ale úprava jídelníčku spojená se zvýšenou aktivitou mohla zapříčinit nárůst svalové hmoty a ta je těžší než tuk. Současně někdy tělo zareaguje tak, že zpočátku hubnete, pak se proces zpomalí a pak stagnuje a trvá 2-3 týdny, než se schopnost úbytku váhy opět rozjede. Tělo prostě musí pochopit, že to myslíte vážně.
 
2) CHUTNALO MI TO? 
Jsem zastáncem toho, že jídlo by mělo chutnat a pokud do sebe cpete něco, co je sice děsně zdravé, ale není to dobré, asi to dlouho nevydržíte a nakonec se přecpete tím, co chutná báječně. Proto je důležité používat kořenící přípravky, bylinky, dochucovadla a dát přechodu na nový jídelníček dostatek času tak, abychom po konzumaci jídla pociťovali uspokojení.
 
3) MÁTE DOSTATEK ENERGIE?
Máte dostatek sil na pohyb? Jíte dostatečné porce, když sportujete každý den? Doplňujete vitamíny a minerály, které vypotíte během pohybu?
Dáváte si malou snídani před ranním během? (Měli byste, tělo nebude mítpo noci brát kde energii a může se Vám z nedostatku cukru udělat až nevolno) Neběžíte před večeří s prázdným břichem (Špatně, brzy vám doje energie, přijdete doma a ztáskáte celou ledničku))? Hodně jste se nacpali a jdete to do půl hoďky vyběhat (Tělo tak rychle nereaguje a Vaši večeři hned nevypotíte, navíc Vám bude těžko a budete říhat a dost možná vás to cestou prožene). 
Dbejte na dostatečný příjem živin po tréninku, přidejte i doplňky stravy jako hořčík a vápník. 
 
4) MÁM DOBROU NÁLADU?
Z důvodu značného ponížení příjmu stravy může docházet k pocitům slabosti, stavům podrážděnosti a špatné náladě. Pokud jste se cítili dobře, svěže, lehce a měli náladu dobrou, je to dobrá cesta. Hlavně u žen se nízký obsah cukru v krvi může projevit pocity slabosti. Není však nutné se hned přejíst celou tabulkou čokolády. Pomoci může například ovoce.
 
5) SPALO SE MI DOBŘE?
Častou příčinou poruchy spánku je i stres způsobený stravou. Důvodem může být nadváha, přejídání se, konzumace nevhodných jídel ve večerních hodinách. 
Takže pokud se Vám teď spalo lépe, gratuluji. Evidentně jste své chuťové buňky udrželi na uzdě. Nebo jste skutečně jedli tak spořádaně celý den, že nemáte potřebu mlsat.
 
6) ZAZNAMENALA JSI ZMĚNU SOUVISEJÍCÍ S VYMĚŠOVÁNÍM?
Pokud Vás během akce minula zácpa nebo naopak průjem, snášeli jste nové suroviny nebo kombinace dobře. V opačném případě je to ukazatel, že si na nový jídelníček musíte zvyknout. Při opakovaných projevech může být vaše tělo nesnášenlivé k některé složce a je lepší ji vynechat.